Češi v outdoorovém oblečení a kombíku? Nesmysl, myslí si brněnští kavalíři

Češi v outdoorovém oblečení a kombíku? Nesmysl, myslí si brněnští kavalíři

Studenti práv z brněnské Masarykovy univerzity Karel Jandásek a Pavel Vojtášek už delší dobu přemýšleli o vlastním podniku. „Jako studenti jsme měli pocit, že toho hodně víme, ale vlastně nic neumíme.“ Místo toho, aby zakládali vlastní advokátní kancelář, se ale vrhli do ruční výroby kvalitních a stylových módních doplňků – pletených kravat. Značka Kavalier’s tak boří všechny předsudky o k módě lhostejných Češích a naopak udává nový trend v kavalírském stylu. 

Jak se podle vás Češi oblékají a jaké trendy u nás dnes hýbou módní oblastí?

Češi jsou považovaní za praktický národ – prý nosíme jen outdoorové oblečení a jezdíme výhradně v autech typu combi. Já s takovým názorem nesouhlasím. Vyrůstá zde nová početná generace, která cestuje, vzdělává se a nemá ráda kompromisy. Ta ovlivňuje tu stávající a šatník Čechů je nyní barevnější a zajímavější než kdy dřív. Móda je součástí životního stylu a jako taková reflektuje tuto změnu. Oděvy zde reprezentují něco více, reprezentují osobnost a postoje každého jedince. Styl anglického kavalíra, chcete-li gentlemana je převládající trend, který tu byl, je a bude.

Proč u vás vyhrály zrovna kravaty?

Souhra náhod a okolností.  Vytvořili jsme rozsáhlý seznam věcí, kterými bychom se mohli zabývat. Pletené kravaty z toho vyšly nejzajímavěji a nikdo je u nás nedělal a doteď nedělá. To byla výzva.

Plánujete rozšířit sortiment i na nějaké další módní doplňky?

Ano, po úspěšném představení kravat na fashion marketech v Praze a v Brně, kde se nám dostalo tolik toužené zpětné vazby, již brzy představíme rozšíření sortimentu.

Vaše výrobky jsou dělané ručně, kdo je vyrábí? Měli jste blízko k ručním pracím?

Samotný úplet je vyroben na pletacím stroji a následně ručně upraven. Vše ostatní včetně podšívání hedvábím je ruční práce. Spolupracujeme s paní z Vysočiny, která je s námi od začátku a pomáhá nám realizovat naše… někdy náročné požadavky. Ruční práce a česká výroba jsou klíčové elementy, na kterém značka Kavalier’s stojí. To je důvod, proč se nebojíme nabídnout rozšířenou záruku a každému garantujeme spokojenost.

Foto: Studenta

Co bylo pro vás impulsem k tomu začít podnikat?

Čirá touha něco vlastního vytvořit. Jako studenti gymnázia a následně studenti právnické fakulty jsme měli pocit, že toho hodně víme, ale vlastně nic neumíme.

S jakými překážkami jste se potýkali?

Prakticky se vším, co vás jen může napadnout. Námi zamýšlený název nám pár týdnů před registrací už někdo použil, šetření na nesprávných místech, nedostatečná důslednost na naše dodavatele a kapitola sama o sobě byla obrovská nedůvěra. Ale z dnešního pohledu můžu říct, že nám každý neúspěch paradoxně pomohl. Zkušenosti jsou to nejcennější, co nám tento projekt přináší.

Kdo vám nejvíc pomohl a jaká rada byla nejcennější?

Nejvíce vděčíme rodičům. I když to vypadalo mnohokrát jen jako ztráta času a černá díra na peníze, vždy nás podporovali a tato podpora trvá. Jsme stále na začátku. Nejcennější rada? „Jděte do toho, co se může tak asi stát?“

Pomohla vám nějakým způsobem v podnikání škola?

Škola je klíčem celého úspěchu. Škola nám poskytuje sociální zázemí v podobě každodenního kontaktu s naší cílovou skupinou. Testování vzorků, barev a velikostí nemůže být jednodušší.

Foto: Studenta

Začali jste podnikat ještě při studiu? Pokud ano, jak náročné bylo skloubit studium a podnikání? Máte nějaký recept, jak to zvládnout?

Všichni jsme studenti a všichni při studiu ještě pracujeme. Od počátku vydělanými penězi financujeme projekt a díky tomu máme svobodu v rozhodování. Tato svoboda je vykoupena nedostatkem času a velmi rád bych vám řekl, že máme zázračný recept jak vše zvládnout, ale nic takového není. Nebylo to hned a mnohdy to ještě dře nyní, ale nic jiného než vstávat dřív a mít dobře rozplánovaný kalendář nám prostě nezbývá. Učíme se s časem hospodařit a hlavně chtít to nejlepší nejen od sebe, ale i od ostatních. Když člověk ví, proč to dělá, tak zvládne vše.

Co byste vzkázali ostatním studentům, kteří zvažují, jestli se do nějakého vlastního podniku pustit?

Jít do toho. Hned a po hlavě. Vždy je plno důvodů proč ne, ale ten pocit následně je nepopsatelný.

Jak nosit pletenou kravatu?

Decentní šedá, elegantní modrá nebo třeba sebejistá červená. Kavalier’s mají v nabídce zatím jen pět barev exkluzivních pletených kravat, ale i tak si stoprocentně vyberete. Pletené kravaty jsou ležérním doplňkem. Nebylo by proto vhodné si ji vzít na pracovní pohovor. Pokud se formální schůzce ale večer chystáte s přáteli do baru, staří vyměnit klasickou kravatu za veselou pletenou a máte dokonalý outfit. Přestože jsou barvy v nabídce často dost výrazné, neznamená to, že by se měla nosit jen v teplejších ročních obdobích. Buďte veselí a přitahujte pozornost v létě i v zimě!

Pro více tipů a rad vám doporučujeme prostudovat blog na www.kavaliers.cz, kde si kousek, který vám nejvíc padl do oka, můžete rovnou objednat.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější