Druhý ročník festivalu Mime Fest: Tak se baví studenti HAMU

Druhý ročník festivalu Mime Fest: Tak se baví studenti HAMU

Česká pantomima zažívá v současnosti velkou obrodu a začíná se opět řadit mezi světovou špičku. Na jejím věhlasu se podílí také studenti Katedry pantomimy Hudební a taneční fakulty AMU, kteří se představí i na druhém ročníku mezinárodního festivalu pantomimy Mime Fest ve východočeské Poličce. Ten se koná od 16. do 22. září a kromě nejlepších českých mimů zde vystoupí profesionálové z Polska, Ruska či Německa.

Zásadní je z tohoto pohledu také mezinárodní fúze pantomimických vzdělávacích center a vystoupení jejich studentů, tedy nové generace mimů zemí Visegrádu a Německa. „Dramaturgie letošního ročníku se zaměřuje na mezinárodní spolupráci vzdělávacích center střední Evropy. Jeden z hlavních cílů festivalu je prezentace nové generace. Její přínos si zaslouží pozornost, neboť má výrazný vliv na podobu současné pantomimy,“ řekl jeden ze zakladatelů festivalu Radim Vizváry, rodák z Poličky a v současné době jeden z nejvýraznějších mimů ve světě.

Foto: Studenta

Vizváry je také členem nového českého souboru Divadlo pantomimy, s nímž nastudoval představení Kluci z Pixly, které nebude na festivalu v Poličce chybět. V něm hrají právě studenti HAMU, stejně jako v další úspěšné hře Piráti. Dívčí pantomimická skupina Mime Fatale, složená také ze studentek Katedry pantomimy, se představí s dílem Push The Button. Z dalších večerních představení, která budou probíhat v Divadelním klubu po celý týden, můžeme jmenovat Bliss Vojty Švejdy či Mime Show Mira Kasprzyka ze Slovenska.

„První ročník Mime Festu, který se konal loni, zaznamenal fenomenální úspěch. S tím největším se setkal Večer pantomimy, který bude i letos na programu. Během jednoho večera se představí několik mimů a zahrají to nejlepší ze svého repertoáru v krátkých scénkách. Představí se skutečné špičky pantomimy a věřím, že stejně jako minulý rok budou diváci nadšeni,“ uvedla produkční festivalu Petra Jílková. V sobotu večer se tak publikum může těšit třeba na Borise Hybnera, Annu Polívkovou nebo už zmíněné Vojtu Švejdu a Radima Vizváry. Německo bude reprezentovat Anke Gerber, Rusko Irina Andreeva a Polsko Bartolomiej Ostapczuk.

Foto: Studenta

Vedle představení pro veřejnost se diváci mohou těšit také na mimy v ulicích Poličky. Součástí festivalu budou i workshopy, na které se může přihlásit každý. Například Američanka Francesca Jandasek na jednom z nich vůbec poprvé v Evropě představí nejmodernější metodu pohybové výchovy pro tanečníky a mimy Gyrotonic. Oliver Pollak, žák světoznámého mima Marcela Marceaua, zase nabídne techniku mimu, tzv. Mime Corporeal. Mezi další lektory patří Maďar Zoltán Kárpáthy a Jerzy Winicki z Polska.

Každý den budou též probíhat speciální představení pro žáky základních a středních škol a připravena jsou i rodinná představení. Vstupenky na všechna představení bude možné od soboty 7. září koupit v předprodejní síti Ticketportal. Permanentka na celý festival stojí 499 korun, zlevněná pro studenty a důchodce vyjde na 399 Kč. Více informací najdete na: www.mimefest.cz.

Text: Pavel Urban

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější