Frontman kapely Bek Ofis: hudba se dá dost dobře spojit s ekonomií

Frontman kapely Bek Ofis: hudba se dá dost dobře spojit s ekonomií

Kapela Bek Ofis udává rytmus české hudební scéně již nejeden rok. O tom, jak skupina vznikala a jak náročné bylo skloubit koncertování se studiem ekonomie, jsme si popovídali přímo s leaderem kapely Janem J. Nedvědem

Honzo, představ nám prosím ve zkratce kapelu Bek Ofis.

Bek Ofis je hudební těleso o čtyřech až osmi členech v závislosti na tom, jak moc chceme na daném koncertě šílet na podiu a následně roztančit naše publikum. V roce 2002, kdy vznikl nápad založit Bek Ofis, jsme začínali ve čtyřech lidech, tedy v útvaru á la Beatles. Kromě základní sestavy čím dál radši hrajeme i s dechaři a využíváme hlasu zpěvaček. Jednoduše rádi pumpujeme energii do lidí.

Jsi absolventem ČZU. Jak náročné bylo skloubit koncertování se studiem?

Na Vysoké škole zemědělské jsem absolvoval pět let studia a k tomu rok ve španělské Valencii díky programu Erasmus. Ačkoliv mě vždy bavila ekonomie (studium oboru podnikání a administrativa, později economics and management), hudba pravidelně vyhrávala souboj o čas. Asi jako každý vysokoškolák jsem mírně protrpěl první rok, kdy jsem zvažoval i možný přestup na VŠ uměleckého charakteru. Nedokázal jsem se ztotožnit s některými vyučovanými předměty a měl jsem pocit, že ztrácím čas, když existuje tak fantastický svět koncertů, klavíru, kytary a zpěvu… Těžko jsem dával dohromady zkoušky ve škole s těmi s kapelou, ale upřímně, odnášel to právě vzdělávací ústav. Ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že se dají vcelku dobře propojit znalosti hudební a obchodní, mě to všechno začalo bavit. Momentálně pracuji jako jednatel ve společnosti, která zprostředkovává hudbu do nejrůznějších reklam, filmů, televizních a radiových programů atp. S hudbou jsem jednoduše v každodenním kontaktu, což bylo vždy mým snem.

Foto: Studenta

Všimli jsme si, že některé z vašich textů jsou ve španělštině, což je na české hudební scéně dost neobvyklé. Prozraď nám, jak dlouho ses jazyk učil, abys v něm mohl rovnou zpívat?

Díky škole, programu Erasmus, jsem se dostal na dva semestry ke Středozemnímu moři, konkrétně 500 metrů od pláže do areálu Universidad Polytécnica de Valéncia. Na cestě z hodiny marketingu mě zaujala partička muzikantů, kterým chyběl parťák hrající na basovou kytaru. Mrknuli jsme na sebe a další týden už jsem hrál se španělskou kapelou. I díky nim se mi podařilo zvládnout místní jazyk, tudíž abych odpověděl, k dobré znalosti jsem přišel zhruba po roce. Byla to obrovská zkušenost, skvělé zážitky, pokud mají studenti tu možnost, tak bych doporučil vycestovat opravdu každému.

Honzo, jakým jste byl studentem? Učil jste se spíše tzv. na poslední chvíli, nebo jste byl tím zodpovědným studentem, který s přípravou na zkoušky nezahálel?

Pokud někdo prošel zkouškou zvanou Ekonometrie, tak se snad nemohl učit na poslední chvíli :) Hodně záleželo na konkrétním předmětu, některým univerzitním lahůdkám jsem příliš času nevěnoval. Na druhou stranu mě ani nebavilo flákat se po hospodách, raději jsem skládal hudbu. Studium bylo zkrátka vždy tak nějak na druhé koleji. Tedy, až do státnic, kde jsem chtěl ukázat, co dokážu. A nakonec se podařilo, vlastně hned dvakrát.

Foto: Studenta

Stalo se Vám, že si na Vás v průběhu studia nějaký profesor vysloveně „zasedl“?

Nerad bych profesorům křivdil, takže si nebudu stěžovat :). Nemyslím, že mě někdo nechal v něčem příliš vykoupat. Občas máte sice pocit, že Vás někdo nenávidí kvůli pozdnímu příchodu, nebo úšklebku (který je však samozřejmě adresován spolužačce), ale v mém případě žádný dramatický konflikt nenastal. Často jsem nesouhlasil s „krutou účou“, která odmítala akceptovat alternativní názory, a nerad jsem to nechával bez komentáře. Bylo to ovšem v mezích slušnosti.

V létě jste vystoupili na seznamovacích kurzech ČZU a VŠO. Čím se akce tohoto druhu liší od klasických koncertů a co vás na nich baví?

Tyto akce se od tradičních koncertů liší hlavně osobním kontaktem. S účastníky si tak můžeme popovídat a lépe je poznat, protože na akci často zůstáváme i po našem vystoupení. Většinou se setkáváme s pozitivními reakcemi přítomných studentů a to naše nadšení prohlubuje. Seznamovací kurzy vysokých škol se staly populárními a my jsme rádi, když dostaneme možnost tyto skvělé chvíle s novými studenty sdílet.

Co pro nás Bek Ofis chystá a na co se můžeme v nejbližší době těšit?

V nejbližší době máme před sebou vcelku zajímavá vystoupení, prvním je DJ set na přehlídce mladých návrhářů Check Czech Fashion Show 7. 3. v Národní technické knihovně, ve čtvrtek 21. 3. Pak oslavím své narozeniny na koncertě v Hard Rock Café (plná sestava) a hned následující den zahrajeme na plese Metropolitní Univerzity v Praze v Obecním domě.

Foto: Studenta

Seznam všech koncertů najdete na www.bekofis.com nebo na www.bandzone.cz/bekofis. Já osobně se na vás už moc těším :)

Text: Aneta Kaderková

Foto: Bek Ofis

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější