Frontman kapely Liwid: Jdeme naplno do každého koncertu

Frontman kapely Liwid: Jdeme naplno do každého koncertu

Pětičlenná poprocková skupina Liwid vznikla roku 2009 a od té doby se s každým dnem stává stále populárnější. Na začátku října se vydali na celorepublikové turné k novému albu Amélie. Tito kluci nejenže to umí pořádně rozjet na podiu, ale zároveň podporují nevidomé přes nadaci Světluška. Koupí jejich nového CD totiž automaticky darujete padesátikorunu právě této známé nadaci.

Spoustu zajímavostí o kapele a „ze zákulisí“ turné nám pověděl frontman skupiny Ján „Jenda“ Porada.

Jendo, moje první otázka směřuje k názvu kapely. Znamená „Liwid“ něco?

Musím se smát, čekal jsem, že dojde na tuhle otázku. Odpovím stručně a jednoduše. Název prostě vznikl a neznamená vůbec nic, tedy doufáme, aby to nebylo v překladu do jiného jazyka třeba něco sprostého, viď? Snad ne. :)

Věnujete se všichni naplno hudbě nebo k tomu musíte pracovat ještě někde jinde?

Chtěli bychom, určitě je to sen nás všech, ale zatím tomu okolnosti nenahrávají. Takže je to rozložené tak, že tři pracujeme a dva jsou ještě studenti. Komu z muzikantů by se nelíbilo živit se hudbou? Bylo by to krásné, nemuselo by ani pršet, stačilo by, kdyby kapalo.

Na jaře jste měli společné turné s Divokým Billem, to musel být pořádný zážitek, že?

Na jarní turné s Billama vzpomínáme snad každý den. Myslím, že jsme byli dobrá parta a jsme v kontaktu dodnes. Měli jsme připravené několikatisícové publikum. Myslím, že jsme nezklamali. Kluci nás dost podporují i teď po turné. Velká čest.

Podělíš se s námi o nějakou historku?

Historku? Je jich spousta. Ale třeba pro mě nej zážitek byl, myslím, že i pro ostatní kluky z naší kapely, když jsme hráli v Hradci nad Moravicí. Po skončení koncertu se šlo na panáky do stánku a kluci (Jurda, Jack, Roman, Adam, Vašek) vzali nástroje a hráli se trampské písničky v davu asi padesáti lidí - těch nej nej fanoušků. A my s nimi. Byla to fajn zábava od Tučného, přes Lucii až po Nedvědy . Byl to úžasnej jam.

Na svém prvním turné budou Liwid hrát nejen skladby z alba, ale představí také pár absolutních novinek. Jejich předskokanem bude teenagerovská trash popová skupina AppEND X z Ostašova. Takže je rozhodně na co se těšit.

Nejbližší koncert proběhne ve středu 23. 10. v pražském klubu Chapeau Rouge.

Více informací o kapele naleznete na www.liwid.cz. O Nadačním fondu Českého rozhlasu Světluška zase na www.svetluska.net.

A jak zatím probíhá Amélie Tour 2013? Jste se vším spokojeni?

Popravdě mohlo by chodit více lidí, ale každý koncert má své kouzlo a my do toho jdeme naplno třeba i pro deset lidí v Melodce (klub Melodka v Brně, pozn. red.). My jsme s tím tak trochu počítali. Musíme ty fanoušky sbírat postupně, a jak říkal Adam Karlík, jezdit od čerta k čertu. Spokojení jsme, hlavně provozovatelé klubů nám vycházejí vstříc.

Proč jste se rozhodli podporovat zrovna nadaci Světluška?

Odpovím rád. Měli jsme takovou myšlenku - někoho podpořit. V den, kdy jsem se rozhodoval, pomohl jsem nevidomé dívce vylézt z metra na ulici. A bylo jasno. Bral jsem to jako znamení. Určitě bychom do budoucna chtěli naši spolupráci rozšířit. Nějaký plán a nápad máme, ale zatím si to necháme pro sebe. A taky bychom si chtěli zahrát s patronkou nadace - Anetou Langerovou :)

Poprockových skupin je v Česku opravdu hodně, co vás odlišuje od ostatních?

Ano, to je pravda. Říkáš to správně. Především, a to nám stále opakují naši noví fanoušci, je to samotná show na koncertech, jak to umíme na pódiu prodat. Pak je to čeština a texty, které nejsou hloupé. Jak jsem se už zmínil, my jdeme naplno do každého koncertu. Je jedno jestli hrajeme pro tři tisíce lidí nebo dvacet lidí. Jasně, je to rozdíl, ale my si opravdu vážíme každého fanouška, který na koncert dorazí, a chceme, aby si odnesl nezapomenutelný zážitek. Dále nás také odlišuje naše snaha se opravdu dostat do povědomí. Jak se říká, neusínáme na vavřínech, stále na sobě každý z nás makáme. Prostě jdeme společně cíleně za slávou.

Na TV Óčko vám dodnes běží klip ke skladbě Blondýna z Londýna. Chystáte se v blízké době točit nějaký další videoklip? Například k písničce Amélie?

Jsem rád, že se na to ptáš. V plánu máme dva klipy. Jeden bude určitě k Amelii, máme i představu, ale zatím bych ji nerad pouštěl do éteru. Určitě do natáčení zapojíme naše nejvěrnější fanoušky, je jich už dost. Druhý klip bude animovaný a bude spojený s novým hitem Maturantka. Text je hotový a Radek k němu zrovna skládá hudbu. Chtěli bychom, aby spatřil světlo světa začátkem nového roku, když se právě konají maturitní plesy. Děj je jednoduchý: maturantka se připravuje při svaťáku na zkoušku a odpočine si u skladby naší skupiny, to jí dodá sílu, a nakonec složí úspěšně zkoušku.

Text: Ekaterina A. Tkachenko

Foto: Studenta

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější