Leona Průchová: Šperky jsou pro mě při studiu práce na plný úvazek

Leona Průchová: Šperky jsou pro mě při studiu práce na plný úvazek

Kreativních lidí, kteří prodávají své rukodělné výrobky, je už dneska plný internet. Sem tam ale někdo vykoukne nad hlavy ostatních a podaří se mu se svým koníčkem prorazit a začít si vydělávat. To je i případ studentky Leony Průchové, která pod značkou design empathy tvoří šperky z pryskyřice pro muže i pro ženy.

Odkdy vyrábíš šperky a objekty z pryskyřice a jak to u tebe všechno začalo?

Moje sklony ke kreativnímu tvoření se daly pozorovat už v dětství. Jako malá jsem stále něco vyráběla. Po několikaleté tvůrčí odmlce, zhruba před čtyřmi roky, jsem si koupila fimo a začala zase vytvářet. Fimo mě sice po chvíli přestalo bavit, v té době mě ale už zaujaly šperky z pryskyřice. Můj zájem se od té chvíle začal ubírat tímto směrem. Přečetla jsem si o vyrábění z pryskyřice hodně informací a brzy si nakoupila svůj první vlastní materiál. Začalo poměrně dlouhé období pokusů. První povedené šperky vznikly totiž téměř až po půl roce mého snažení.

Je to pro tebe práce na plný úvazek, nebo spíš jen přivýdělek ke škole nebo jiné brigádě?

V prvním roce to byl pro mne jen takový menší přivýdělek, jsem ale od narození hodně cílevědomá a snaživá a tak jsem se vypracovala tak, že další práci bych už nestihla a naopak jsem musela do svého týmu přivést další lidi. Takže je to pro mne taková práce na plný úvazek při studiu.

Leona se představuje...

Jmenuji se Leona Průchová, je mi 24 let a vystudovala jsem bakalářské studium na ČVUT fakultě stavební, obor architektura. Při studiu jsem začala s výrobou šperků. Celkově jsem se začala ubírat trochu jiným směrem, a tak jsem po skončení bakalářského studia nepokračovala dál v oboru, ale nyní studuji magisterské studium na Bankovním institutu vysoká škola druhým rokem. V září se chystám na Erasmus do Španělska, protože mne baví cizí jazyky a samozřejmě cestování. Další mé koníčky jsou fotografování, grafika, hudba, filmy a vše, co se vztahuje k mé práci. Jsem hodně společenský člověk, a tak je pro mne nejlepším odreagováním navštěvování různých akcí s mými kamarády.

Kolik lidí teď v týmu design empathy máš a jak máte rozdělené role?

Momentálně se na design empathy podílí 3 lidé. Mým úkolem je tvorba grafických motivů, propagace, reklama, sjednávání spolupráce a účastí na designových akcí, dále vkládání výrobků na internet, focení a také komunikace se zákazníky. Další slečna mi dělá výrobu a další zapojuji nyní, kvůli odjezdu na Erasmus. Ta třetí mi tedy bude nově fotit výrobky a posílat balíčky zákazníkům a jezdit na prodejní akce v době, kdy tu nebudu.

Tvoříš raději pro muže nebo pro ženy? Máš nějakou oblíbenou část výroby, na kterou se nejvíc těšíš?

Nejraději mám na své práci tvorbu nových motivů. Snažím se je vytvářet, jak jen to jde, ale poslední dobou na to nezbývá tolik času, protože vytvářím spoustu návrhů na přání zákazníků. Asi nejraději tvořím pro ženy, protože se vždy řídím vlastním vkusem a tím, co se mne v danou chvíli líbí a sama bych to nosila. Když se tak nad tím zamyslím, tak pro ženy tvořím nejvíce v období před Vánoci a pro muže v jarních a letních měsících, kdy je zase období svateb. Je to tedy takové vyrovnané.

Máš nějakou srdeční záležitost? Šperk, který jsi vytvořila, ale nikdy bys ho nechtěla prodat?

Jednou jsem si vyrobila náhrdelník se svou oblíbenou kapelou z obrazu, který malovala má kamarádka, a se kterou často spolupracuji. Ten bych třeba nikdy neprodala. Jinak raději sama nosím šperky od ostatních tvůrců, ráda podpořím kreativní lidi. Takže tak trošku kovářova kobyla…

Foto: Studenta

Kde si můžou ostatní prohlédnout tvé výrobky?

Nejlépe na našem eshopu www.designempathy.cz či na Fleru. Pokud někdo chce, aby mu neunikla žádná novinka, nejlepší je sledovat nás na facebooku či instagramu. Veškeré šperky jsou vystaveny v galerii Uma Uma v Táboře. V současné době začínám spolupracovat s projektem ženy sro a budu mít svou stranu v jejich novém katalogu, který vychází začátkem října. Také se účastníme různých designových marketů - z nichž nejznámější je například Dyzajn márket před Národním divadlem. Tímto bych čtenáře chtěla pozvat na ten nadcházející, který se bude konat 21. 9. na Piazzetě před Národním divadlem.

Nabízíš svoji tvorbu i v zahraničí?

Momentálně zatím ne, ale rozhodně je to v plánu. V září odlétám na půlroční Erasmus do Španělska, kam s sebou vezmu nějaké šperky, tak třeba bude zájem.

Prozradíš nám i, jaké máš plány do budoucna se značkou? Můžeme se těšit na nějakou zajímavou spolupráci či novou kolekci?

V příštím roce bych si chtěla zařídit účet na etsy či na slovenském sashe a začít více prodávat i do zahraničí. Mám v plánu také novou kolekci podle obrazů již zmiňované kamarádky Petry InsomniAc a plánujeme také nový design webových stránek. Plánů je více, další už si ale nechám prozatím pro sebe :)

Co je tvým cílem nebo snem v tvorbě?

Mým snem je aby se mi i nadále dařilo minimálně jako nyní, chci svou značku dostat do povědomí lidí a rozšířit více i do zahraničí.

Co bys poradila studentům, kteří chtějí začít podnikat v něčem, co je baví, ale bojí se všeho toho zařizování?

Začátky jsou vždycky těžké, určitě se lidé nesmí nechat odradit prvními neúspěchy a vytrvat. Pokud mají originální nápady a baví je to, tak se úspěch určitě brzy dostaví. Určitě v dnešní době je dobré zařídit si stránku na Facebooku a začít s prodejem na nějakých veletrzích či designových marketech, tím se nejlépe dostanete do podvědomí lidí.

Text: Michaela Raková

Foto: z archivu Leony Průchové

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější