Mikuláš Hapka z CZECHDESIGN zve na Týden přístupného designu

Mikuláš Hapka z CZECHDESIGN zve na Týden přístupného designu

Design je často vnímán jako luxusní záležitost vyjímající se na stránkách lifestylových časopisů. Je ale všude kolem nás a vytváří prostředí, ve kterém žijeme. Na design jako nástroj k vytváření přístupného prostředí a produktů bez bariér upozorňuje dobrovolnická organizace CZECHDESIGN, ve které působí řada studentů uměleckých a humanitních oborů. Mikuláš Hapka je jedním z nich.

Mikuláši, jak ses dostal do organizace CZECHDESIGN a jaká je tvá náplň práce?

Hledal jsem dobrou praxi v rámci mého studia oboru Design prostředí v Liberci a kamarádka mi poradila, abych zkusil CZECHDESIGN. Vyšlo to a momentálně zde pracuji už přes rok. Mojí běžnou náplní práce je produkce různých našich akcí, občas něco publikuji na našem webu a taky jsem jeden z mála kluků v organizaci, takže jsem ,,zneužíván“ pro různé stěhovací a manuální práce :)

Mikuláš Hapka
Mikuláš Hapka Foto: Studenta

Je pro tebe těžké skloubit školní povinnosti s těmi pracovními?

Pro mě je těžké skloubit jakékoliv povinnosti s čímkoliv. Ne, vážně, práci v CZECHDESIGN beru jako svojí zálibu. Tedy, občas je toho trochu příliš, ale stále záliba. Takže škola je vždy na prvním místě.

Podílíš se na pořádání akce Týden přístupného designu, jakou úlohu máš tady?

Vytvářím organizační chaos, neboli se starám o produkci.

Festival Týden přístupného designu pořádá nezisková organizace CZECHDESIGN ve dnech 17. - 21. září 2013 s cílem upozornit na sociální rovinu designu a odpovědnost designérů, kterou vůči uživatelům mají. Hlavním tématem je stárnutí a otázka, jak může design usnadnit seniorům cestu k plnohodnotnému a aktivnímu životu. V rámci festivalu bude v GALERII/CZD uvedena výstava Design v nejlepších letech spolu s workshopy, semináři a dalším programem pro veřejnost a designéry. V sobotu 21. 9. akce vyvrcholí celodenní sousedskou slavností Zažít město jinak ve Vojtěšské čtvrti: Design seniorům! Pro více informací: http://www.equaldesign.cz/

Kolik hodin denně se věnuješ práci pro CZECHDESIGN. Zvláště teď před vypuknutím Týdne přístupného designu to musí být docela frmol.

To záleží, ale většinou tak 4-5 hodin denně určitě. Myslím teď před festivalem, když neprobíhají nějaké větší akce, tak mnohem méně, odhadem 10 hodin týdně.

Spočítáš, kolik lidí na projektu pracuje?

8,679. Dá se to obtížně kvantifikovat, protože s námi spolupracují i různí externisté. Ale rozhodně alespoň trochu všichni v CZECHDESIGN, což je takových 20 lidí.

Můžeš nám v krátkosti sdělit, jaké je hlavní poslání této události?

Rozhodli jsme se ukázat, že by dobrý design měl mít i určitou sociální rovinu. A doufáme, že si to uvědomí co nejvíce designérů, pedagogů na školách, firem, ale i běžných uživatelů.

Foto: Studenta

V návaznosti na předešlou otázku – cítíš jako jakousi občanskou povinnost vůči lidem v tvém okolí téma přístupného designu prosazovat nebo to bereš čistě jako práci?

Zezačátku jsem to bral spíše jako práci, ale protože si už začínám všímat negativních příkladů všude možně, trošku se můj pohled změnil. Takže přímo občanskou povinností bych to nenazýval, ale spíše osobní zainteresovaností.

Jaká jsou tvá očekávání, co by zmíněný Týden přístupného designu mohl přinést širšímu spektru obyvatelstva, zejména pak seniorům?

Náš festival je jednou z prvních vlaštovek v tomhle směru, takže zcela upřímně nepředpokládám, že by vyvolal něco více než diskuzi. Ale přesto akci věřím a doufám, že její dopad bude znatelný a třeba za pár let se situace změní a dobrý design vstřícný k seniorům (a dalším skupinám) bude běžnou záležitostí.

Foto: Studenta

Můžeš v krátkosti nastínit, jaký bude program tohoto týdne a kde se bude převážně konat?

Na program Týdne přístupného designu se můžete podívat na stránkách projektu http://www.equaldesign.cz/. Stejně tak tam najdete i další informace, ale ve zkratce to zkusím popsat i sem. Akce začíná vernisáží výstavy Design v nejlepších letech v úterý 17.9. a končí 21.9. zapojením se do iniciativy Zažít město jinak u nás ve Vojtěšské čtvrti. Čas mezi těmito událostmi bude vyplněn workshopy, semináři, komentovanými prohlídkami a spoustou dalších záležitostí. A samozřejmě většina akcí bude probíhat v GALERII/CZD ve Vojtěšské ulici na Praze 1. Rozhodně se přijďte podívat!

Foto: Studenta

O CZECHDESIGN

CZECHDESIGN prezentuje a podporuje design v České republice už deset let. Spravuje nejstarší česky webový portál věnovaný designu a provozuje GALERII/CZD v centru Prahy, kde pravidelně pořádá výstavy, přednášky, besedy a workshopy pro designéry i veřejnost. Zvláštní pozornost pak věnuje mladým designérům a talentům, kterým dává v rámci galerie prostor, seznamuje tak s nimi veřejnost a pomáhá jejich uplatnění v praxi.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější