“Motýlků se už nebojí kluci ani holky,” říká módní návrhářka Alexandra

“Motýlků se už nebojí kluci ani holky,” říká módní návrhářka Alexandra

Alexandra Monhartová je mladá, avšak velmi talentovaná módní návrhářka. Její vášní se staly pánské motýlky, které navrhuje z nových či recyklovaných látek ze starých kousků oblečení pod svou vlastní značkou AlexMonhart. Módu miluje a svoje motýlky a mašle poctivě sama nosí!

Byly motýlky něco, co ti v módě chybělo?

Motýlky jsem začala vyrábět, protože jsem chtěla nabídnout klukům/mužům originální doplňek, a před třemi lety, kdy jsem začala, motýlky ještě nikdo nezávisle nevyráběl. Kluci do oblečení neinvestovali tolik jako dnes. Dnes už je to jiné. S hipsterskou vlnou jako by se proměnila celá generace. Muži se vracejí k formálnímu oblečení, nechávají si narůst vousy, více o sebe pečují. A tady je prostor pro motýlky, které se dají nosit jak při formální, tak neformální příležitosti, a dodávají outfitu jistou nonšalanci a svěžest.

A s motýlky jsi jako návrhářka začala?

Vesměs ano. Spíše však s doplňky pro ženy. Ručně jsem vyráběla nápadné čelenky a “motýlky” do halenek z organzy. Ale pánská móda mě začala zajímat více. Je to pro mě větší výzva - pochopit, co muži chtějí.

Kde získáváš inspiraci?

Záleží na tom, jakou kolekci zrovna vyrábím. Inspiraci nacházím ve filmech, kterých jsem díky studiu viděla bezpočet, a také v hudbě. Většinou přijde sama - nápad, koncept. Samozřejmě ale sleduju módní dění, bez toho to nejde.

Tvoje recyklovaná kolekce byla vyrobena z nádherných látek, kde jsi je sháněla?

Samozřejmě se nabízí velkoobchod s metráží, kde mají, na co si člověk vzpomene. Když jsem ale pracovala na recyklované kolekci, obcházela jsem pražské second-handy a vybírala kvalitní a zajímavé oblečení, které jsem pak párala, stříhala a nakonec z nich byly motýlky! (směje se)

Motýlky si ale nešiješ sama…

Nemám na to potřebnou kvalifikaci. Raději tuto práci svěřím paním švadlenám, na jejichž práci se mohu 100% spolehnout. Také by mi to zabralo moc času. Musím se věnovat všemu ostatnímu -designu, materiálům, katalogům, e-shopům a tak dále. Nemohu si ale stěžovat, mám kolem sebe kamarády a rodinu, kteří mi pomáhají značku budovat.

Kde si motýlky můžeme koupit/objednat? Můžeme si nějaké třeba i sami navrhnout?

Momentálně si můžete na stránkách www.alexmonhart.com prohlédnout lookbook a inspirační zdroje. Najdete tam i odkaz na eshopy a kamenné obchody, kde se dají motýlky zakoupit. V těchto dnech ale finišujeme nové webovky, které budou mít v sobě zakomponovanou aplikaci, ve které si budete moci motýlka vytvořit vy sami. Vyberete si z našich designů a složíte si motýlka z materiálů, které vy sami oceníte. No, a my vám ho vyrobíme! Samozřejmě budeme nabízet i další stálé i limitované kolekce a plánujeme i zajímavé spolupráce s grafiky a návrháři. Těším se na všechno!

Alexandra vystudovala Filmovou vědu a Francouzskou filologii na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde se kromě studia věnovala kostýmnímu designu a založila svou značku AlexMonhart. Momentálně žije a tvoří v Praze. Pracuje jako asistentka kostýmního výtvarníka Jana Růžičky v produkční agentuře Jakubisko Film s.r.o. Také působí v hudebním projektu Alex&Jerome se kterým byla v létě 2013 koncertovat v USA.  Brzy navíc začne dále studovat na pražské škole umění Scholastice, a to jak jinak než obor Oděvní design.

Nosíš svoje motýlky poctivě i sama? Myslíš, že se hodí pro holky i kluky?

Jasně! Mám je strašně ráda, i ty vázané - můžu si z nich uvázat i mašli, která je víc ženská, ale nosím veskrze všechny typy. Také je tím testuju, to je nejdůležitější. Motýlky si kupují holky i kluci a mám radost, když vidím, že se jich bojí čím dál tím míň. Reakce na ně dnes se totiž s reakcemi před třemi lety nedají vůbec srovnat.

Text: Jana Samšuková

Foto: Marek Es (Marek Sybal)

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější