Studentka ze Zlína okouzlila Vogue. Díky svým návrhům se nominovala do prestižní soutěže

Studentka ze Zlína okouzlila Vogue. Díky svým návrhům se nominovala do prestižní soutěže

Módní návrhářka Eva Klabalová byla jako jediná Češka nominována do soutěže MUUSE x Vogue talent competition 2014. Díky této soutěži se ti nejtalentovanější mladí návrháři mohou prosadit ve světě módy a dát o sobě vědět. 50 nejúspěšnějších soutěžících soutěže Young vision award accessories 2014 postoupí do druhého kola, ve kterém jejich práci posoudí šéfeditorka módy a editorka talentů z VOGUE, které společně vyberou deset nejlepších a také jednoho vítěze. Tomu se potom splní sen – nejenže bude moci spolupracovat se slavným butikem MUUSE se svou vlastní značkou, také se mu dostane velké podpory od VOGUE Talents. Podpořit ji můžete ZDE. 

Kdy jsi začala s módou?

S módou jsem začala již v patnácti letech, kdy má volba týkající se budoucího studia padla na design obuvi. A rozhodnutí to bylo správné.

A kterou školu tedy studuješ? Jak svůj talent dál rozvíjíš?

Ano, jsem studentkou právě Designu obuvi v posledním ročníku magisterského studia na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Mnoho velmi cenných zkušeností jsem také získala díky studijním stážím v Polsku, Turecku a Israeli, kde jsem na Bezalel academii jeden semestr pracovala jako asistentka Eliory Ginsburg, která zde vede Shoe design. Také jsem absolvovala pracovní stáž v Lotyšském studiu designerky Eliny Dobele.

Foto: Studenta

Soutěž s VOGUE – jaký talent musí účastník projevit, aby byl nominován?

Jaký talent musí účastník projevit, to nevím, ale má nominace mi dodala spoustu síly a utvrdila mě v tom, že se těžká práce na něčem, co Vás baví, vyplácí. Ale nebylo to mé první setkání s Vogue. V listopadovém čísle toho britského se objevily moje boty!

Jak tě to posunulo na českém módním trhu?

To se teprve ukáže! (směje se)

Soutěží se s nejoriginálnějšími doplňky – stanovili vám pořadatelé nějaké mantinely nebo bylo všechno na vás?

Podmínkou soutěže byla prezentace tří projektů z oblasti Footwear design and accessories, téma projektů již bylo na mně.

Foto: Studenta

Specializuješ se tedy ve své tvorbě vedle obuvi zejména na doplňky?

Mou hlavní specializací je hlavně design obuvi, ale věnuji se také tvorbě kabelek a ráda pracuji i s jinými materiály než je kůže. Momentálně je v plném proudu práce na kolekci šperků, která bude brzo v prodeji a oděvní design mi taky není zcela cizí.

Kde tě čeští milovníci módy mohou najít? (webová adresa, eshop,…)

Lidé mě zatím mohou kontaktovat prostřednictvím Facebooku nebo na profilu designeros.com, ale nové webovky na sebe nenechají dlouho čekat. Facebook

Nakupuješ boty v běžných obchodech, jako je třeba Baťa? Nebo nosíte jen ty svoje?

Nakupuju boty v jiných obchodech, ale je to nemoc z povolání – výběr mi vždycky trvá strašně dlouho!

Text: Jana Samšuková

Eva Klabalová z Holešova se designu obuvi začala věnovat před deseti lety a za tu dobu se do oboru obrovsky zamilovala. Inspiraci prý nachází v každodenním životě, když se rozhlíží kolem sebe. Mimo to ráda cestuje, poznává nové kultury a přátele, kteří jí pomáhají jít dál. Design samotný je pro ni cestou, jak se přenést přes zklamání, neúspěch nebo naopak způsob jak si užít své štěstí. Říká, že design vychází z pocitu. Miluje nové výzvy a příležitosti a je vždy připravena je chytit a nepustit. Přesto všechno je nohama pevně na zemi a nezapomíná na to, že je doma na Moravě.

Foto: Studenta

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější