Swingoví DJs MALALATA: Po vystoupení s Parov Stelar nás zaplavily nabídky

Swingoví DJs MALALATA: Po vystoupení s Parov Stelar nás zaplavily nabídky

V dalším díle rozhovoru se zajímavými studenty, kteří se věnují umění, zabrousíme do hudby. DJové z uskupení MALALATA Sound System naučili studenty tančit v rytmu electro-swingu. O tom, jak jde skloubit studium a noční život za mixážním pultem, jsme si povídali s Jakubem Kmošenou z FSV.

Jakube, podle popisu uskupení MALALATA na Facebooku kombinujete balkánskou hudbu, mexickou, karibskou a cikánskou – jak to jde dohromady?

Překvapivě až moc dobře. Nejsem hudebník, takže po teoretické stránce nemám tušení, ale třeba balkánská hudba a kolumbijská cumbia jsou moc podobné a lidi ta kombinace baví stejně jako nás. Ono něco pravdy bude asi taky na tom, že do Mexika a dalších částí Latinské Ameriky se „dechovka“ dostala taky díky hudebníkům z Rakousko-Uherska.

Podle čeho jste si vybírali směry, které hrajete? Máte k nim nějak blízko?

K hudbě musíme mít vztah a musíme jí mít rádi. Swing a balkán sbírám už moc dlouho a stále moc rád objevuji „nové“ poklady.

Ve vašem směru asi nemáte moc konkurence, nebo alespoň to není moc známé, panuje mezi balkan swing DJs nějaká rivalita?

Pokud ano, tak si to neuvědomuju. Moc podobných Djs určitě není a vlastně nás to ani nezajímá. Jedeme si posledních 6 let svou vlastní cestou. Rádi říkáme, že „kombinujeme nekombinovatelné“, stále nás to baví a zdá se, že ostatní lidi taky.

Kdo stojí za projektem MALALATA Sound system, jak jste se dali dohromady a čí to byl nápad?

Projekt MALALATA vznikl spontánně 6 let dozadu. U jeho vzniku jsou tři spolužáci z gymplu (Roman, Martin a já). Organizovali jsme koncerty, které nám v našem malém městě chyběly, a na námi organizovaných akcích jsme postupně začali taky hrát. Původně to nebyl plán, ale pouze zábava.

Co musí člověk umět, aby se stal swingovým DJ?

To je moc zákeřná otázka. Vlastně si neuvědomuji nějakou speciální vlastnost. Prostě musíš milovat hudbu a všechno ostatní je až na druhém místě. Nemyslím, že dnes musí mít „poušteč“ hudby speciální technické dovednosti nebo desítky let budovanou sbírku desek. Oboje je obrovskou výhodou ale určitě ne podmínkou.

Dá se spojit tahle profese se studiem – když hrajete po nocích, nejste potom ve škole jako mátohy?

Moje okolí si začíná pomalu zvykat na můj vzhled zombie :).

Foto: Studenta

Co za lidi na vás chodí, jak se oblékají, děláte i nějaké tematické večírky?

Určitě mnoho lidí dbá na svůj outfit a já osobně si to moc cením. Famózní akce jsou především, když spojíš unikátní místo a právě maličkosti jako třeba dress code. Za moc povedenou akci považuju maškarní ples v německém Friedrichshafen v budově muzea firmy Zeppelin.

Kde vás studenti můžou slyšet hrát?

Nejbližší akce, na kterou se moc těším, je 8. března v pražském Café v lese a pak 9. března v bratislavském KC Dunaj.

Vidíte třeba rozdíly mezi publikem v ČR, na Slovensku, v Polsku?

Určitě ano, na Slovensku a v Polsku se hodně pije tvrdý alkohol a večírky se rozjíždějí hodně rychle a divoce! :) V Čechách je moc hezká elegance a skvělá swingová taneční tradice.

Pořádáte si vystoupení sami, nebo vás i oslovují organizátoři s tím, že vás slyšeli hrát a líbili jste se jim?

Je to kombinace, ale více akcí hrajeme pro cizí promotéry nebo třeba pro firmy. Je to takový běžný postup, třeba po vystoupení s Parov Stelar jsme na druhý den dostali více než deset emailů s pozvánkami na hraní.

Co považuješ za vrchol vaší dosavadní kariéry?

Určitě se nejvíc těšíme na potvrzené vystoupení na letním festivalu Pohoda. Je to naše srdcová záležitost a obrovský adrenalin postavit se na podium třeba před tisícovky lidí.

A co je takový váš sen, kde a komu byste chtěli zahrát?

Náš největší cíl byla právě Pohoda. Teď je naší ambicí se z množství hraní příliš nevyčerpat a dále se vyvíjet. Budeme moc rádi, pokud se nám potvrdí plánované hraní v Londýně a Paříži.

Jakubův Mixtape si můžete pustit na www.swingthing.sk

Text: Michaela Raková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější